Almanya resesyona giriyor
Almanya’da yüksek enflasyon ve düşen tüketici harcamaları, ülke ekonomisini durgunluk olarak tanımlanan ekonomik durgunluğa sürükledi.
Federal İstatistik Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), Ocak-Mart döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 daralırken, üst üste ikinci çeyrekte de küçüldü. Böylece Nisan sonunda açıklanan ve sakinliğe işaret eden ilk tahmin revize edildi. 2022’nin dördüncü çeyreğinde ekonomik çıktı yüzde 0,5 düştü. Çeyrek çeyreğe daralma, durgunluk anlamına gelir.
DekaBank ekonomisti Andreas Scheuerle, kış döneminde de durgunluk yaşandığını belirterek, “Enflasyonun muazzam ağırlığı altında Almanya’da tüketim diz çöktü ve beraberinde tüm ekonomiyi çökertti” dedi.
Commerzbank baş ekonomisti Jörg Krämer de aynı fikirde. “Enerji fiyatlarındaki büyük artış kış döneminde etkisini gösterdi” diyen Kraemer, fiyatların hızla artması ve düşük fiyatlar nedeniyle tüketicilerin alım gücünde önemli kayıplar yaşandığına dikkat çekti.
Ekonomiyi olumsuz etkileyen birçok faktör nedeniyle uzmanların büyük çoğunluğu durumda herhangi bir iyileşme beklemiyor. Uzmanlara göre Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz artırımlarının etkileri şu anda tam olarak kendini gösteriyor. Yüksek faiz maliyetleri nedeniyle kredi talebi çöktü. Ekonomist Scheuerle, “Enflasyonist yükler kademeli olarak azalırken, kısıtlayıcı para politikasının yükleri artıyor” dedi. Uzman, “Yüksek faizin panzehiri enflasyon zehriyle mücadele ediliyor” ifadelerini kullandı.
Yükselen resesyon riski
Reel ve finansal ekonomiye ilişkin birçok veriyi içeren Makroekonomik Politikalar Enstitüsü’nün (IMK) endeksi, önümüzdeki aylarda resesyon riskine işaret ediyor. Bugüne kadar güçlü bir performans sergileyen ihracatçılar, zayıflayan küresel ekonominin etkisini de hissediyor.
Merkezi Münih’te bulunan Ifo Enstitüsü’nün iş dünyası araştırmasına göre sektörün Nisan ayında 6,5 puan olan ihracat beklentisi barometresi, Mayıs ayında 1,8 puana geriledi.
Ifo anketini yöneten Klaus Wohlrabe, Alman ihracat ekonomisinin ivme kaybettiğini belirterek, “Küresel faiz artışları talebi giderek azaltıyor” dedi.
Bu nedenle birçok uzman iyileşmeden çok gerileme bekliyor. VP Bank baş ekonomisti Thomas Gitzel, “Yılın ikinci yarısında işler iç karartıcı görünüyor” dedi. Sektördeki telafi edici etkilerin o dönemde tükeneceğini vurgulayan uzman, “Bu, özel tüketimde beklenen zayıflık ve inşaat sektöründeki kötü gidişatın artık telafi edilemeyeceği anlamına geliyor.” Bu nedenle uzman, Alman ekonomisindeki daralmanın muhtemelen devam edeceğini söyledi.
ARABA VE AYAKKABI SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ
İlk çeyrekte ekonomide görülen yavaşlama, özel tüketimdeki gerilemeden kaynaklanmaktadır. Çünkü tüketim ilk çeyrekte yüzde 1,2 azaldı. İstatistikçilere göre, özel hane halkının satın alma konusundaki isteksizliği çeşitli alanlarda kendini gösterdi. Nitekim, özel haneler bir önceki çeyreğe göre yiyecek ve içecek ile giyim, ayakkabı ve mobilyaya daha az harcama yaptı. Ayrıca daha az yeni binek otomobil satıldı. Bunda plug-in hibrit araçlarda primlerin kaldırılması ve yeni binek araçlarda prim indiriminin etkili olduğu kaydedildi.
GÖZLEMDE GÜÇLÜ ARTIŞ YOK
Kamu tüketiminde de düşüş yaşandı. Buna göre kamu tüketimi yüzde 4,9 azaldı. Buna rağmen yüzde 3,9 büyüyen yatırımlar olumlu etkiledi. Özellikle kışın ılıman geçmesi nedeniyle inşaat yatırımları arttı. Ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığı belirtiliyor. Özellikle konut inşaatlarında artan malzeme ve faiz maliyetleri nedeniyle sipariş sıkıntısı yaşanıyor.
Federal hükümet, GSYİH’nın bu yıl yüzde 0,4 oranında büyümesini bekliyor. 2024 yılında ise büyüme beklentisi yüzde 1,6 olarak veriliyor. Ancak bazı iktisatçılar bu konuda iyimser düşünmüyor. Commerzbank baş ekonomisti Krämer, ekonomik çıktının bu yıl yüzde 0,3 düşeceğini ve ardından 2024’te sakin olacağını tahmin ediyor. (DW Turkish)