Teknoloji

Bakan Kacır: Türkiye en az 12 Togg’la görüşebilir

Kacır, İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Yeni Çağ Sanayi Odaklı Dönüşüm ve Üretimde Verimliliğin Artırılması İçin Önceliklerimiz” konulu meclis toplantısına katıldı.

Bakan Kacır, akıllı ulaşımdan üretim teknolojilerine, iletişim teknolojilerinden uzaya, enerji ve iklim teknolojilerinden sağlığa birçok alanda atılan adımların sıkılaştırılarak devam edeceğini söyledi.

Kacır yaptığı konuşmada, bakanlık bünyesinde yürütülen çalışma ve projeler hakkında bilgi vererek, Türkiye’nin son 20 yılda çok önemli işlere imza attığını söyledi.

Türkiye’de son dönemde yaşanan ivmeye ilişkin bir sunum yapan Kacır, Türk Yüzyılının inşa edileceği önümüzdeki dönemde sanayicilerle yakın işbirliği içinde olacaklarını belirtti.

Türkiye’nin enerji ve iletişim alanındaki hedeflerine dikkat çeken Kacır, “İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye tüm bu alanlarda birçok başarı öyküsünün doğuşuna şahitlik edecek. Türk sanayisi için on iki temel yaklaşımı benimsemiş olacağız. ve Türk teknoloji girişimcilik ekosistemi ile önümüzdeki dönemde bizi hedeflerimize taşıyacak. Bunlardan biri de Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesini daha yaygın bir şekilde hayata geçirmek.”

“Togg bir başarı öyküsüdür”

Önümüzdeki dönemin ikinci temel yaklaşımının Türkiye’nin önde gelen milli teknoloji girişimlerini tanıtmak olacağının altını çizen Kacır, Türkiye’nin Togg deneyimine değindi.

Kacır, Togg’un her şeyden önce Türkiye’nin yeni nesil sanayi politikasının en somut örneği olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Üst düzey Ar-Ge yatırımlarında dünya devlerinin rekabet edebilmesi için özel sektör tarafından uçtan uca kamu himayesi altında Aslında Türk sanayisi için yepyeni bir deneyimdi. Evet, Togg özel bir şube işletmesidir ama aslında kamunun himayesinde bizim himayemizde gerçek bir özel şube işletmesidir. Ve Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, sadece Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının değil, birçok Bakanlığın eş zamanlı olarak desteklediği ve koruduğu bir teknoloji girişimidir. Bu bir başarı hikayesidir, bu milletin ortak başarı hikayesidir. Dünyanın büyük ilgi ve gıpta ile izlediği bir başarı öyküsünü gün yüzüne çıkardık. Hatta önümüzdeki dönemde Türkiye en az 12 Togg ile tanışabilir. Tüm bu alanlarda birlikte hareket edebilirsek, benzer bir yaklaşım sergileyebilirsek, en azından Togg’un her birinde gizli olduğunu düşünüyoruz.”

Ar-Ge ihracat hedefi 10 milyar dolar

Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesi’nin ülkenin önemine işaret eden Kacır, şunları söyledi:

“Son 20 yıl, Türkiye’nin dev bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi kurduğu bir dönem oldu. Yüksek teknoloji ihracatımız bize yetmese de geçen yıl 7,5 milyar dolara yaklaştı, bu rakam en az 10 milyar olacak” Bugün Türk sanayisi yaptığı yatırımlarla, üretimiyle, istihdamıyla ve ihracatıyla Türkiye’nin kalkınmasının lokomotifidir.Son 20 yılda Türkiye ekonomisi büyüdü ve Türk sanayisi büyüdü.Ancak 2002-2018 döneminde ekonomimizin ve sanayimizin büyüme hızı, büyük ölçüde sanayimizin büyüme hızına paralel gerçekleşti.Türkiye ekonomisinde yarattığı katma değerin payı toplam sanayide yüzde 19.520, imalat sanayinde ise yüzde 16.5-17 oldu. son 5 yıla baktığımızda toplam sanayimizin milli gelirimiz içindeki payının hızla arttığına ve imalat sanayimizin payının arttığına şahit oluyoruz.

Son 5 yılda imalat sanayimizin milli gelirimiz içindeki payı yüzde 22’yi geçti. Temel gösterge olarak bu göstergede, özellikle imalat sanayimiz açısından bu kazanımı sürdürmek önümüzdeki dönemde ana hedeflerimizden biri olacaktır. İmalat sanayimizin ekonomimizin büyümesine öncülük etmesini ve Türkiye ortalamasının üzerinde büyümesini sürdürmesini hedefliyor olacağız. Son 13 yılda, imalat sanayimizin düşük teknolojili, orta-düşük teknolojili, orta-yüksek teknolojili ve yüksek teknolojili tüm segmentleri istikrarlı bir büyüme gösterdi. Son dönemde özellikle son 5 yılda Türkiye’nin yüksek teknolojili üretimi sektör ortalamasının üzerinde büyüyor.”

“Temel yaklaşımımız teknolojideki paradigma değişimlerini yakalamak olacak”

Kacır, Türkiye’nin birçok alanda kat ettiği mesafeye dikkat çekerek, tüm birikimlerin önümüzdeki dönemde taçlandırılarak devam ettirileceğini söyledi.

Türkiye’yi kritik teknolojilerde bağımsız kılmak, yüksek teknolojili ihracatı hak ettiği seviyelere çıkarmak, katma değerli üretimi yaygınlaştırmak ve nitelikli istihdam politikaları uygulamak başlıklarının değerli olduğunu belirten Kacır, elde edilen kazanımların Türkiye’de bir paradigma değişikliği ile elde edildiğini söyledi. teknoloji.

Kacir şöyle devam etti:

“Önümüzdeki dönemde ana hedeflerimize ulaşırken temel yaklaşımımız teknolojideki paradigma değişimlerini yakalamak olacaktır. 2023 yılında Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatı inşallah 6 milyar doları aşacaktır. Önümüzdeki dönemde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak Teknoloji, sizlerin katkıları ve işbirlikleriyle savunma sanayinde son 20 yılda mutlaka çalışacağız.Yakaladığımız başarıyı hızla sivil alanlara da taşıyacağız.Geçtiğimiz yıllarda stratejik belgeler hazırladık ve yol aldık. Sizlerin de katkılarıyla birçok alanda haritalar ortaya koyduk.

“5G, birçok parçanın hızlı dönüşümü demektir”

Türkiye’nin 5G alanındaki çabalarına dikkat çeken Kacır, “5G, hem iletişim altyapısı anlamında dev bir ekosistemin inşası hem de birçok parçanın hızlı dönüşümü anlamına geliyor. Sadece operatörlerimizin yatırım yapacağı bir alandan bahsediyorum. Önümüzdeki 5 yılda 2 milyar doları ve kesinlikle bugünü konuşuyoruz. Bugüne kadar yakaladığımız Ar-Ge kabiliyetini ticarileştireceğiz ve bu alanda güçlü bir şekilde milli bir marka ortaya çıkaracağız.” ifadelerini kullandı.

Pil teknolojisinin mobilite ve enerji üretimi tarafında kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Kacır, bu alandaki çalışmaların hızla devam ettiğini ve devam edeceğini belirtti.

“65 nanometrelik çipleri Türkiye’de üreteceğiz”

Önde gelen Milli Teknoloji Girişimleri yaptığı konuşmada, “5G Haberleşme Teknolojileri, Batarya, Güneş Enerjisi Teknolojisi, Rüzgar Türbini, Yüksek Hızlı Tren, Uçan Akıllı Mobilite, Biyoteknolojik İlaçlar, Akıllı Tıbbi Cihazlar, Endüstriyel Robotlar, Yeni Nesil Uydu İşletmesi, Teknolojik Gıda İşletmesi ve Finansal Teknolojiler” başlıkları altında yapılması gerekenlere değinen Kacır, tüm bu alanlarda çok önemli projelerin hayata geçirileceğini söyledi.

Flying Smart Mobility’nin Türkiye için büyük bir fırsat penceresi olduğunu kaydeden Kacır, Türkiye’nin bu alanda söz sahibi ülkeler arasında yer alacağını söyledi.

Kacır, “Elbette çip alanında yerli başarıları olan bir ekibimiz var. TÜBİTAK’ta yerli imkanlarla savunma sanayinde akıllı mühimmatların fotodedektör çiplerini üretiyoruz. Şimdi bir adım daha atıyoruz, bir iş birliğini hayata geçireceğiz. Katar ve TÜBİTAK ortaklığıyla yaklaşık 60 milyon dolar ve 65 nanometre “Türkiye’de de çip üreteceğiz ama bu çok geniş bir alan ve çok büyük ölçekli yatırımlar gerektiriyor. Önümüzdeki dönemde ülkemize yabancı sermaye yatırımı çekmek için çalışmalarımızı mutlaka artıracağız.” bilgisini verdi.

Sanayileşme Yürütme Kurulu’nu devreye alacaklarını belirten Kacır, uzun vadeli planlarla önemli işlerin gerçekleştirilebileceğini anlattı.

“KOBİ Yatırım ve İşletme Bankası’nı kuracağız”

Hızlı ve yaygın sanayileşme için sanayi alanlarının büyütülmesi gerektiğinin altını çizen Kacır, yeni organize sanayi bölgelerinin kurulmaya devam edileceğini ve Ulusal Sanayi Bölgeleri Master Planının hızla hazırlanacağını söyledi.

Kacır, KOBİ Yatırım ve İşletme Bankası’nın da önümüzdeki dönemde kurulacağını açıkladı. Girişim sermayesi alanında yapılacak çalışmalardan bahseden Kacır, “İstanbul bu alanda bizim için çok değerli. Çünkü startup ekonomisini İstanbul için odak gelişim alanlarından biri olarak görüyoruz. dünyanın en iyi 20 şehrinin ortasında.” söz konusu.

Türkiye’de yatırım teşvikleri ile her zaman sanayicinin yanında olmaya çalıştıklarını belirten Kacır, şunları kaydetti:

“Yalnızca geçen yıl 13 bin 602 yatırım projesine yatırım teşviki verdik ve bu projelerin sabit yatırım bedeli 879 milyar lira. Bu projeler hayata geçtiğinde ise 362 bin ek istihdam yaratılmasını öngörüyoruz. Bütüncül yaklaşım Tabii ki bu yatırım teşviklerinden tüm sektörümüz yararlanıyor, KOBİ’lerimiz yararlanıyor ama görüyoruz ki bu yatırım teşviklerinden aslan payını yine büyük ölçekli şirketlerimiz alıyor. Bu büyük ölçekli şirketler cesaret göstermek için.”

“81 ilimizin tamamında en az 100 TEKNOFEST atölyesi kuracağız”

Yeşil dönüşümün kendileri için kaçınılmaz bir hedef olduğunun altını çizen Kacır, yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm süreçlerinde yapılanlara ek olarak 2 yeni temel sistemin devreye alınacağını söyledi.

Kacır, alanın kendileri için değerine dikkat çekerek, bu alanın Türkiye için de bir fırsat alanı olduğunu söyledi. Milli Uzay Programı’nın yürütüleceğini ve yapılacak çalışmalara dikkat çeken Kacır, “Bu yıl uluslararası uzay istasyonuna ilk Türk uzay yolcusunu göndereceğiz.” söz konusu.

Teknolojiye yapılacak yatırımlar hakkında bilgi veren Kacır, şunları söyledi:

“Bugün Türkiye’nin dört bir yanında, 81 ilimizde 125 DENEYAP Teknoloji Atölyemiz geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştiriyor. Önümüzdeki dönemde bir emsal teşkil edecek şekilde şimdi TEKNOFEST atölyeleri kuracağız. 81 ilimizin tamamı Önümüzdeki dönemde İstanbul, İstanbul ve Marmara sanayisini kuracağız, depreme hazır hale getirmeliyiz, bu konuda birlikte çalışacağız, İstanbul’da yüksek teknolojinin payını mutlaka artırmalıyız. Umuyoruz ki önümüzdeki dönem 85 milyon Türk Yüzyılı için el ele vererek Türkiye’yi her zaman hak ettiği yere getireceğimiz bir dönem olur ve Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tam bağımsız bir Türkiye misyonunu hedefliyoruz.Güçlendireceğimiz sanayi ve teknoloji alanında atacağımız adımlarla güçleneceğimiz bir dönem olmasını temenni ediyorum.”

Bakan Kacır, konuşmasının ardından basına kapalı bölümde İSO üyelerinin sorularını yanıtladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort