Haber

Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı ve AGİT Genel Sekreteri ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya ile Türkiye arasındaki ilişkilere ilişkin, “Tarihi ve kültürel bağlarımız var. Güçlü bir ortaklık bağımız var. Kuzey Makedonya’da yaşayan Türkler de Kuzey Makedonya ile bizi birbirimize bağlayan önemli bir unsurdur.” terimleri kullandı.

Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Lideri Bujar Osmani ve AGİT Genel Sekreteri Helga Schmid ile Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında görüştü.

Depremin ardından ilk günlerden itibaren Kuzey Makedonya hükümeti ve halkına Türkiye’nin yanında oldukları için teşekkürlerini dile getiren Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya’nın 13 Şubat’ta yas ilan ederek 190 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdiğini bildirdi.

Çavuşoğlu, bu grubun Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta Türk ekipleriyle birlikte çalıştığını ve iki vatandaşı enkaz altından sağ çıkardıklarını söyledi.

Türkiye’de yaşanan sarsıntıların AGİT Daimi Konseyi’nde özel gündem maddesi olarak ele alındığını kaydeden Çavuşoğlu, AGİT üye ülkeleri ve genel sekreterinin de başsağlığı ve desteklerini ilettiklerini bildirdi.

Çavuşoğlu, Avrupa-Atlantik’ten Avrasya’ya uzanan AGİT’in 57 ülkeyi kapsadığına işaret ederek, bu örgütün ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Birleşmiş Milletler’den sonra üye sayısı bakımından en büyük kuruluşlar olduğuna dikkat çekti. .

AGİT’in kapsamlı bir güvenlik anlayışı üzerine kurulduğuna işaret eden Çavuşoğlu, bu çerçevede teşkilatın üye ülkeler nezdinde doğal afetlerde işbirliğinin geliştirilmesi için bir platform olabileceğini ifade etti.

Çavuşoğlu, bu bağlamda AGİT’in reforme edilmesinin büyük fayda sağlayacağını belirterek, bunun sadece Türkiye’deki sarsıntılar için olmadığını, bundan sonra bu tarafta atılacak adımlara katkı sağlayacaklarını ve yapacaklarını vurguladı. inisiyatif alabilmek.

Kuzey Makedonya’nın AGİT dönem başkanlığı temasının ‘her şey insan’ olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Bu aslında ülkemizin ‘girişimci ve insani dış politikası’ ile örtüşüyor.” söz konusu.

“Tarihi, kültürel ve güçlü bir ortaklık bağımız var”

AGİT dönem başkanlığı döneminde Kuzey Makedonya ile yakın çalışmayı sürdüreceklerini belirten Çavuşoğlu, bugünkü üçlü toplantıda AGİT gündemindeki konuları ele aldıklarını ifade etti.

Ukrayna’daki savaşı da değerlendirdiklerini belirten Çavuşoğlu, “AGİT’in Ukrayna’da özel bir gözlem misyonu vardı. Savaştan sonra tahliye etmek zorunda kaldık. Bu misyonun başında iki Türk diplomat vardı.” terimleri kullandı.

Çavuşoğlu, AGİT’in karşılaştığı bazı güçlüklerin yanı sıra bütçe ve reform konularını görüştüklerini belirterek, Türkiye ile ikili ilişkiler konusunda Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani ile her zaman temas halinde olduklarını ifade etti. Kuzey Makedonya.

İki ülke arasında güçlü bir bağ olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Tarihi ve kültürel bağlarımız var. Güçlü bir ortaklık bağımız var. Kuzey Makedonya’da yaşayan Türkler de Kuzey Makedonya ile bizi birbirimize bağlayan önemli bir unsur.” dedi.

Çavuşoğlu, AGİT ve üye devletlerinin bu zor dönemde Türkiye ile dayanışmayı unutmayacağının altını çizerek, Osmani ve Schmid’e ziyaretleri için teşekkür etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu