İngiltere’de plastik çatal bıçak takımı, bıçak ve tabaklar yasaklandı
Ülkede yerel basında yer alan habere göre Çevre, Gıda ve Köyişleri Bakanlığı, İngiltere’de plastik çatal-bıçak, bıçak ve tabak gibi tek kullanımlık ürünlere getirilen yasağı onayladı.
Ancak uygulama, süpermarket veya mağazalarda bulunan ürünleri kapsamıyor.
İngiltere Çevre Bakanı Therese Coffey’nin, yasağın ne zaman yürürlüğe gireceğine ilişkin önümüzdeki günlerde açıklama yapması bekleniyor.
“Milletin çağrılarına bir kez daha kulak verdik”
Pazar günü The Mail’e yaptığı açıklamada Bakan Coffey, tek kullanımlık plastik eserleri yasaklamaya hazırlandıklarını doğruladı ve bir plastik çatalın ayrışmasının, çöplüklere gitmesinin veya okyanusları kirletmesinin 200 yıl sürebileceğini kaydetti.
Sorunu doğrudan çözmek için harekete geçmeye kararlı olduğunu belirten Coffey, şu ifadeleri kullandı:
“Son yıllarda önemli ilerlemeler kaydettik, ancak daha yapılacak çok şey olduğunu biliyoruz ve halkın çağrısına bir kez daha kulak verdik. Bu yeni yasağın, milyarlarca plastik parçanın çevreyi kirletmesini ve çevreyi kirletmesini engellemede büyük etkisi olacak.” Gelecek nesiller için doğal çevreyi koruyun.”
“Çok geç bir hamle ve yine de okyanusta bir damla”
Çevre örgütü Greenpeace’in Birleşik Krallık siyasi kampanyalarının başkanı Megan Randles şunları söyledi: “Milyarlarca çöp hiçbir zaman kötü olmasa da, bu çok gecikmiş bir eylem ve plastik dalgayı durdurmak için yapılması gerekenlerle karşılaştırıldığında hala okyanusta bir damla. .” değerlendirmesini yaptı.
Randles, hükümeti plastik kullanımını azaltmak için daha anlamlı stratejik adımlar atmaya çağırdı.
Benzer yasaklar İskoçya’da zaten uygulanırken, tek kullanımlık plastik pipetler, karıştırıcılar ve plastik saplı pamuklu çubuklar 2020’de İngiltere’de yasaklandı.
İskoçya, Haziran 2022’de tek kullanımlık plastik eserler kullanan işletmelere yasak getirirken, Aralık 2022’de Galler’de emsal bir yasa çıkarıldı.
Birleşik Krallık’ta veriler, her yıl yaklaşık 1,1 milyar tek kullanımlık plastik tabak ve 4,25 milyar çatal bıçak takımı kullanıldığını ve bunların yalnızca yüzde 10’unun kullanımdan sonra geri dönüştürüldüğünü ortaya koyuyor.