Haber

AKP YÖK Kanun Teklifini TBMM’ye Sundu. MİT bünyesinde Milli İstihbarat Akademisi kurulacak

AKP, Yüksek Öğrenim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Teklif; Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin yanı sıra Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde “Milli İstihbarat Akademisi”nin kurulması ve üniversitelerde 50/D çalışanlarının istihdamı yer alıyor.

AKP Konya Milletvekilleri Hacı Ahmet Özdemir ve Orhan Erdem tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bugün TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklif etmek; Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde “Milli İstihbarat Akademisi” adı altında bir yüksek öğretim kurumu kurulması, üniversitelerde 50/D statüsünde eleman alımı ve Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulması hedeflenmektedir.

YÖK Kanun Değişiklik Teklifi’nin genel ilişkisi şöyle:

“EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNİN YAPILDIĞI ÇAPRAZ VE COĞRAFİ ALAN KADEMELİ OLARAK GENİŞLETİLİYOR”

“Ülkeye ve insanlığa hizmet eden nitelikli insan gücü yetiştirmek amacıyla orta öğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık hizmeti veren yükseköğretim kurumları, başta birey olmak üzere ülke kalkınmasında çok değerli etkilere sahiptir. Yükseköğretim sistemimiz, öğrenci ve öğretim elemanı sayısı ile birlikte, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü medya ve coğrafi alanda giderek genişlemiştir.

Faaliyet izninin geçici olarak durdurulması veya iptal edilmesi durumunda, öğrenci gelirlerinin yüzde 2’sini öğrencilerin öğrenimlerinin tamamlanmasında kullanılmak üzere bir banka hesabında nakit olarak bulundurmak zorunda olan yükseköğretim kurumlarına; Banka teminat mektubu ile bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi mümkündür.

ÜNİVERSİTELERDE DİSİPLİN CEZASI DÜZENLENİYOR

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına göre düzenlenmesi gereken konulardan biri de öğrenci disiplin kararlarıdır. Anayasa Mahkemesinin 8/9/2022 tarih ve 2022/54 E. 2022/99 K. sayılı kararı ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun disiplin suçlarından öğrencilere verilecek cezalara ilişkin hükmü (md. 54/a) ve diğer disiplin suçlarını yönetmelikle düzenleme yetkisi. kararını iptal etmiştir (madde 65/a.9). Bu nedenle, suç teşkil eden fiillerle birlikte, yetki ve usulün tüm yönlerinin kanunla yeniden düzenlenmesi zarureti doğmuştur. Öneride, ‘uyarı’ disiplin cezasına ve bu cezayı gerektiren fiillere yer verilmemiş, daha liberal bir yaklaşım benimsenmiş ve disiplin suçunu oluşturan fiilden dolayı doğrudan zarar gören kişiye, disiplin cezası kararına itiraz hakkı tanınmıştır. soruşturma sonucunda alınacaktır.

Teklifte ayrıca 2547 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında istihdam edilenlerin, fıkra kapsamındaki kuralları taşımaları halinde ekiplerinin bulunduğu üniversiteye atanmaları da öngörülüyor. (a) aynı Kanunun 33. maddesi.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Japonya Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyetinde Bir Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kurulmasına İlişkin Anlaşma 19/8/2016 tarihli ve 6742 sayılı Kanunla onaylanmıştır. Bu anlaşma üzerine 7034 sayılı Kanunla kurulan Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin denetimi, etkin ve etkin yönetimi için kanun tasarısında düzenleme getirildi.

MİT KAPSAMINDA “MİLLİ İSTİHBARAT AKADEMİSİ” KURULACAK

Milli İstihbarat Teşkilatı bünyesinde “Milli İstihbarat Akademisi” adı altında bir yükseköğretim kurumu kurulması ve bu yükseköğretim kurumunun istihbarat ve milli güvenlik alanlarında lisansüstü eğitim, bilimsel araştırma ve yayın yapması amaçlanmaktadır. .

Öte yandan, uzman işçi istihdamının sağlanması ve bazı yükseköğretim kurumlarının adlarının değiştirilmesi için Yükseköğretim Kalite Kurulunda düzenlemeler yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu